L’alumnat de 1r d’ESO volem compartir la campanya MÒBILITZEM-NOS.

1. Què passa a República Democràtica del Congo amb el Coltan?

Persones treballant en una mina de coltan

El Coltan és un mineral imprescindible per fabricar les bateries de l’interior dels nostres aparells electrònics quotidians.

El 80% de la reserva mundial de Coltan es troba a la República Democràtica Del Congo. Per la seva extracció, moltes persones posen les seves vides en joc i es danya el medi ambient.

Només un 3% de les mines són legals i/o certificades, i a causa d’això hi ha hagut greus casos d’explotació infantil i agressions de tot tipus. Per tant, és molt probable que mentre esteu asseguts, milers de persones i infants estan patint una gran explotació i agressions cap a la seva llibertat.

Fa dues dècades que la RDC està patint, i per aquesta causa ha deixat un munt de morts, i un gran desgast al medi ambient. Ara, segurament, a molts llocs no hi tornarà a sortir vegetació. Els infants perden el somriure, i l’esperança de vida és cada vegada menor. 

Militar armat vigilant una mica de coltan

2. Quines conseqüències té l’explotació del coltan?

Conseqüències SOCIALS 

El coltan és un mineral que desencadena moltes desgràcies:

  • Ampliació del mercat negre, ja que costa molt tenir una mina legal, i si se n’exploten d’il·legals cal vendre’l al mercat negre. 
  • Treballar a la mina és un patiment continu perquè les condicions són pèssimes, hi ha moltes morts per això. Només guanyen 1 $ al dia, i cada quilo de coltan està valorat al voltant de 310 $.
  • A les mines, els miners pateixen abusos laborals i les dones, i fins i tot nenes, poden patir abusos sexuals.
Goril·la tocant amb afecte la barbeta d'una dona

Conseqüències AMBIENTALS

Les conseqüències que afecten el medi ambient són principalment aquestes:

  • Desforestació de la selva, que ocasiona una pèrdua d’hàbitats molt importants. Moltes vegades aquest mal és irreversible.
  • Afectació de les poblacions de ximpanzés i goril·les que perden l’espai on viure o els maten per alimentar els treballadors de les mines.
Goril·la mort transportat per un grup de persones

El problema és que el coltan no es pot plantar en una granja i per això fa que a la República Democràtica del Congo l’estiguin explotant, perquè  només pot estar a les mines.

3. Què hi podem fer nosaltres com a ciutadania?

Podem donar els mòbils vells per reciclar el coltan i així no en caldrà extreure’n tant.

Avui en dia a l’Estat Espanyol només es reutilitzen un 10% dels 40 milions de mòbils que hi ha. Podem fer que se’n reutilitzin molts més i que aquestes estadístiques millorin. Així, ajudarem a les persones de la  República Democràtica del Congo a tenir unes vides més dignes i fins i tot salvar-ne alguna.

Si doneu els mòbils vells que no funcionen o no feu servir i els deixeu a les caixes que trobareu a l’institut, nosaltres, els grups de 1r d’ESO de l’Institut La Sagrera Sant Andreu, els donarem a dues ONG’s per tal que n’extreguin els minerals que contenen i/o els puguin reparar per a donar-ne un segon ús. 

Telèfons mòbils amuntegats

Els mòbils recol·lectats els donarem a::

  •  Intermón Oxfam, que dona els mòbils per a reformar-los i vendre’ls a PhoneCycle o per a reciclar-los a Mobile Muster.

O a:

  • Jane Goodall Institute, que envia els mòbils a una planta de reciclatge de Londres per separar els minerals útils (coltan, ferro, acer, or, etc.).

Moltes gràcies per la vostra participació!

Alumnat de 1r ESO dels grups Aigua, Aire, Foc i Terra.